dijous, 28 de febrer del 2019

Noves plagues d'insectes del segle XXI




Hi ha una evidència. Només amb els últims 15 anys d'aquest nou segle XXI portem més plagues d'insectes nou vinguts que durant tot el segle XX. Per què?

Dos factors principals:

CANVI CLIMÀTIC
Amb la calor els insectes multipliquen la capacitat reproductora i el metabolisme funciona amb més velocitat.

GLOBALITZACIÓ
Amb la globalització, el moviment de productes i persones és cada dia més ràpid i més global. Només és necessiten unes hores d'avió per passar d'un continent a un altre.


Exemples:

DROSOPHILA SUZUKII
Drosophila Suzukii

Petita mosca arribada a Catalunya el 2011.És una plaga dels cirerers, gerds, maduixes i qualsevol fruita vermella.





CYDALIMA PERSPECTALIS
Cydalima Perspectalis

Papallona del boix arribada a Catalunya el 2015. Procedent de l'est asiàtic (Bordeus 2009) (Galícia 2014) Plaga del boix. L'Eruga es menja les fulles del boix (Garrotxa i Guilleries)


Aedes Albopictus
AEDES ALBOPICTUS (Mosquit tigre)
Mosquit agressiu que pot transmetre malalties tropicals. Arriba a Catalunya el 2004



VESPA VELUTINA (Vespa Asiàtica)
Vespa Velutina

Vespa que és una plaga per les abelles. A Catalunya s'observen els primers danys importants a partir del 2014. (Arriba a França, per Bordeus el 2004), Actualment s'està extenent per tot Catalunya.

dijous, 21 de febrer del 2019

Salvem els insectes, prou d'insecticides (2)

Francisco Sánchez-Bayo és un científic espanyol de la universitat de Sydney, que en el 2018 ha fet un estudi sobre els insectes i publicat a "Biological conservation".
Ell afirma que estan desapareixent el 41% dels insectes a escala del planeta.
Allò que aprofiten alguns periodistes per anunciar-ho com l'apocalipsi dels insectes o la sexta extinció massiva.
No conec amb detall aquest estudi, però crec que el problema és seriós, potser no apocalíptic, però si seriós.
És seriós perquè això pot provocar una gran quantitat de desequilibris que poden afectar a l'ésser humà i a l'agricultura en particular. Aquest desequilibri pot causar pèrdues de cultius.
Aquestes pèrdues poden incitar a firmes fitosanitàries a crear més insecticides i això ens pot portar fins a un bucle infernal, potser a la hipotètica "Primavera silenciosa" de Rachel Carson que ja ens avisava pels anys 60 de possibles catàstrofes ecològiques.

dijous, 14 de febrer del 2019

Salvem els insectes, prou d'insecticides (1)

Hotel d'insectes al Molí. Made in Babette
C. V. Riley (1843 – 1895), autodidacte d'entomologia a l'estat de Missouri (E. E. U. U.), va ser el pioner de la lluita biològica amb entomòfags (*)
Va passar en un verger de cítrics a Califòrnia, quan una cotxinilla "icerya purchasi" es va introduir accidentalment des d'Austràlia el 1868. Amb els mitjans de l'època no podien fer res per eliminar-la. 
Riley va enviar una missió a Austràlia per trobar el seu predador natural, una marieta "rodalia novius cardinalis"
Es va multiplicar i es va distribuir als citricultors. En dos anys els danys de la cotxinilla varen ser insignificants.

(*) entomòfags: insectes predadors d'altres insectes.

dijous, 7 de febrer del 2019

Serà el segle XXI el de l'agricultura del carboni?

Els nostre calçots calçats amb fulles de lledoners
El segle XIX, el pioner de la química orgànica Justus von Liebig va donar peu amb els seus descobriments a l'agricultura convencional del segle XX, la dels adobs químics, la del NPK (nitrogen, fosforo, potassi).

Durant el segle XX molts altres descobriments i noves ciències com la microbiologia, els processos enzimàtics, els oligoelements... provocant una mirada diferent sobre aquesta agricultura química mineral. Tornem a mirar el sòl i l'humus, la seva microbiologia, etc.

En aquest segle XX han sorgit noves maneres d'enfocar l'agricultura: la biodinàmica, la permacultura, l'agricultura regenerativa...

Serà el segle XXI el de l'agricultura del carboni (C)?

Si, crec que el canvi climàtic i tots els problemes mediambientals obligaran a l'agricultura seguir aquest camí. Arreu del món cada dia augmenta la superfície de sembra directa, de coberta vegetal, d'experiències agroforestals o cultius silvícoles associats i un gran ventall d'idees per la retenció del CO₂ al sòl. L'agricultura serà una de les solucions al canvi climàtic. 
Després d'haver-hi extret aquest CO₂ del sòl amb forma de matèria orgànica durant tot un segle. Tenim tot un segle, per tornar a introduir el carboni en els nostres sòls.