dijous, 7 de febrer del 2019

Serà el segle XXI el de l'agricultura del carboni?

Els nostre calçots calçats amb fulles de lledoners
El segle XIX, el pioner de la química orgànica Justus von Liebig va donar peu amb els seus descobriments a l'agricultura convencional del segle XX, la dels adobs químics, la del NPK (nitrogen, fosforo, potassi).

Durant el segle XX molts altres descobriments i noves ciències com la microbiologia, els processos enzimàtics, els oligoelements... provocant una mirada diferent sobre aquesta agricultura química mineral. Tornem a mirar el sòl i l'humus, la seva microbiologia, etc.

En aquest segle XX han sorgit noves maneres d'enfocar l'agricultura: la biodinàmica, la permacultura, l'agricultura regenerativa...

Serà el segle XXI el de l'agricultura del carboni (C)?

Si, crec que el canvi climàtic i tots els problemes mediambientals obligaran a l'agricultura seguir aquest camí. Arreu del món cada dia augmenta la superfície de sembra directa, de coberta vegetal, d'experiències agroforestals o cultius silvícoles associats i un gran ventall d'idees per la retenció del CO₂ al sòl. L'agricultura serà una de les solucions al canvi climàtic. 
Després d'haver-hi extret aquest CO₂ del sòl amb forma de matèria orgànica durant tot un segle. Tenim tot un segle, per tornar a introduir el carboni en els nostres sòls.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada